Zwarte Zee kust Turkije – Oostelijk deel

Het oostelijke deel van de Zwarte Zee kust….Sinop (192 km ten noordoosten van Kastamonu) is een van de mooiste natuurlijke havens van de Zwarte Zee Turkije.

De eerste bewijzen dat mensen in het gebied hebben gewoond dateren uit 4500 v. Chr. In de zevende eeuw v. Chr. werd het door kolonisten uit Milete gesticht als een kolonie in de derde eeuw v. Chr. werd de wijsgeer Diogenes de Cynicus er geboren.

zwarte zee turkijeHet citadel van de stad en de fundamenten van de een tempel gewijd aan de god Serapis, van wie wordt aangenomen dat hij in Sinop werd geboren, dateren ook uit die periode. Serapis werd zowel in de Romeinse wereld als in het verre Egypte vereerd.

Na de kolonisten uit Milete kwam de stad achtereenvolgens onder de heerschappij van de Frygiërs, de Perzen, de Romeinen, de Byzantijnen, de Seltsjoeken en vanaf 1461 de Osmanen. In het Archeologisch Museum worden verschillende mooie gouden iconen tentoongesteld en in het 18de eeuwse Aslan Torunlar Konagi Museum etnografische voorwerpen.Andere belangrijke monumenten zijn de 13de eeuwse Alaeddin Moskee en de Alaiye Medrese. Sinop is ook bekend om zijn traditionele nautische houtsnijwerk. In visrestaurants langs de gezellige visserswerf kunt u genieten van heerlijke maaltijden en de bontgekleurde boten die in het water dobberen bewonderen. In de hotels en vakantiedorpen aan de zwarte zee kust is er accommodatie in alle prijsklassen.

Ongeveer 35 kilometer naar het zuidwesten liggen hoog in de bergen de Yaylas (alpenweiden) van Güzfindik en Bozarmut. Op een hoogte van 1350 m gunnen deze groene weiden met hun zomer bewoners een blik in een traditionele leefwijze.

Gerze is gesitueerd op een schiereiland 40 kilometer naar het oosten aan de kust, omgeven door parken en stranden. Voorbij het Akkumstrand vindt u de enige fjord van Turkije, de Hamsaros fjord. Verderop langs de kustweg, 44 kilometer ten oosten van Gerze, komt u in Yakakent, een vissersdorp met mooie schone zandstranden. Gamgölü, een groot bos met hellingen naar de zee, heeft campings, accommodatie en restaurants.

Landinwaarts brengt de weg ons bij Bafra, een stad die beroemd is om zijn tabak. De 13de eeuwse hamam en het 15de eeuwse moskee-medrese complex zijn een boek zeker waard. Ikiztepe, 7 km ten noordoosten van Bafra is een archeologische site meer dan zeshonderd graven uit de vroege Bronstijd (2300-2100 v. Chr.).

Deze plaats laat de bewijzen zien van een constante bewoning vanaf ongeveer 4000 v. Chr. tot de tijd van de Hethieten in 1700 v.Chr. De voorwerpen waaronder veel sieranden kunt u zien in het Samsun Museum. Ook de delta van de rivier Kizilirmak is sedert de oudheid bewoond geweest. De Paflagonische graven dateren van 380 v. Chr. en de burcht van 1000 v. Chr. In het Bafra Kizilirmak Deltamoeras hebben meer dan 300 verschillende vogelsoorten hun nesten en meer dan 100.000 vogels gebruiken deze plaats om te overwinteren.

Samsun (418 km ten noordoosten van Ankara en 168 km ten zuidoosten van Sinop) is een moderne industriestad en al eeuwenlang een belangrijke haven. Producten uit de hele regio worden geëxporteerd via deze stad, waar elk jaar de Samsun Handels- en Industriebeurs wordt gehouden.

Samsun werd het centrum van Turkse Onafhankelijkheidsoorlog toen Atatürk daar op 19 mei 1919 aan land ging om vandaaruit de verdediging van Anatolië te organiseren. In het Atatürk Museum zijn vele zaken die betrekking hebben op de oorlog tentoongesteld. De 14de eeuwse Pazar Moskee en de 19de eeuws Büyük (Grote) Moskee laten twee heel verschillende stijlen van de Turkse architectuur zien en het is interessant deze met elkaar te vergelijken.

In het Archeologisch Museum worden niet alleen voorwerpen tentoongesteld die afkomstig zijn van Ikiztepe (Tweelingheuvel) maar ook van de Dündartepe (Dündarheuvel) en uit Amisus, onder welke naam Samsun in de oudheid bekend was. Tijdens opgravingen in 1955 werd hier een graf gevonden in de vorm van een kubus met vijf kamers uitgehouwen in rotsblokken.

Drie van de vijf kamers bevatten skeletten, de twee andere waren legen. Ook is aardewerk, glaswerk, metalen en marmeren voorwerpen gevonden uit de 14de eeuw v. Chr. en gouden sieraden uit 100 v. Chr. Ook in Akalan, Tekkeköy en Kaledorugu zijn opgravingen gedaan. Op tenminste nog 69 plaatsen moeten de opgravingen nog beginnen! Wie weet welke wonderen hier nog ontdekt zullen worden.

In Carsamba staat de prachtige houten Gökceli Moskee, in 1206 gebouwd zonder gebruik te maken van metalen spijkers. Terme is het oude Themiskyra, gesticht in 1200 v. Chr. door Amazones. Het heeft schitterende stranden en meren.

De gezellige kleine haven van Ünye is een van de meest aantrekkelijke vakantieplaatsen aan de oostkant van de Zwarte Zee en is terecht trots op haar prachtige stranden en faciliteiten. Breng ook een bezoek aan het 18de eeuwse gemeentehuis. Vlakbij Ünye ligt het schitterende Camlikstrand waar u van de zon kunt genieten.

Na Fatsa (22 kilometer ten oosten van Ünye) komt u op de weg naar Ordu langs de ruïnes aan van de Byzantijnse Jason Kerk, gelegen op de Camburnu kaap. Dit is nu een museum, de legende wild at de Argonauten hier landden op hun zoektocht naar het Gulden Vlies. Langs de 50 kilometer lange schilderachtige weg naar Ordu serveren de (vis)restaurants de beste thee uit de regio. Zeeslakken, een regionale specialiteit, zijn vooral heerlijk in Yaliköy.

Ordu is een prachtige haven gelegen aan de voet van een beboste heuvel. In de Pasaoglu Konak, nu het Etnografische Museum, kan men zien hoe een rijke en belangrijke familie leefde in de 19de eeuw. Ordu is ook het centrum van de hazelnootproductie en elk jaar wordt er in de maand september het Gouden Hazelnoot Festival gehouden.

Proef ook eens van de heerlijke chocolade met hazelnoten. Een 18de eeuwse kerk, 2 km buiten de stad, en het mooie Güzelyali strand zijn beslist ook een bezoek waard. De yayla (alpenweide) van Cambasi met prachtige berg panorama’s ligt 58 km naar het zuiden, op een hoogte van 1250 meter. De keyfalan yayla op 2000 meter is voor de plaatselijke bewoners een andere populaire bestemming om de zomer door te brengen.

De ruïnes van het Giresun fort bieden een prachtig uitzicht over de stad Giresun (52 kilometer ten oosten van Ordu). Het fort is gelegen op het schiereiland dat de stad in tweeën deelt. Het verhaal gaat dat er zich onder het fort aan de zeezijde een grot bevond die als kerk werd gebruikt en als schuilplaats voor wel 1500 mensen. Het was vanuit Giresun, het vroegere Cerasus, dat de Romeinse generaal Lucullus de eerste kersenbomen exporteerde naar Europa.

Een 18de eeuwse kerk (nu een museum) is beslist ook een bezoek waard. Van Giresun eiland, het enige onbewoonde eiland in het oostelijk deel van de zwarte Zee, wordt gezegd dat het eens aan de Amazones behoorde. De ruïnes van een tempel ondersteunen deze theorie. Andere historische overblijfselen zijn twee grote wijnvaten, wallen van een burcht en een uitkijktoren. Het Aksu Kunst en Cultuur Festival in de maand mei is een jaarlijks terugkerend festijn.

Indien u eens wat anders wilt zien, doe dan mee aan een excursie naar hooggelegen alpenweiden Bektas of Kümbet. Ook is het mogelijk te wandelen, te hiken of een fietstocht te maken en zo te genieten van de heldere schone berglucht temidden van de rijke natuur.

Tussen Giresun en Trabzon liggen de typische kustplaatsen Kesap, Tireboluk, Görele, Vakfibekir en Akcaabat ingeklemd tussen de beboste bergen en het water van de Zwarte Zee. Stop in Görele voor verrukkelijk vlees in de vorm van een onderzeeboot en pide (rond plat brood) gevuld met kaas, in Vakibekir voor de beste roomboter en in Akcaabat voor de beste köfte (gekruide gehaktballetjes).

Trabzon, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, 346 kilometer ten westen van Samsun, heeft een lange en rijke geschiedenis. De eerste bewijzen van beschaving gaan terug tot 7000 v. Chr. Krijgers uit Trabzon zouden volgens de overlevering hebben deelgenomen aan de Trojaanse oorlog. Over dit gebied hebben de Assyriërs, inwoners van Milete, Perzen, Romeinen, Gothen, Comnenen en de Osmanen geheerst.

De kolonisten uit Milete kwamen in de 7de eeuw v. Chr. en Alexander de Grote in 334 v. Chr. De Romeinen hebben er in de jaren 118 tot 110 v. Chr. veel gebouwd. De Gothen veroverden het gebied in het jaar 258. Het pronkjuweel van de Monumenten in Trabzon is de gerestaureerde 13de eeuwse Byzantijnse kerk, die eeuwenlang als moskee in gebruik geweest is en nu als het Ayasofia Museum. De muren in de kerk zijn bedekt met prachtige fresco’s, die tot de mooiste uit de Byzantijnse tijd behoren.

De kerk werd gebouwd door Manuel I, een van de eerste Comnenen koningen in Trabzon. Ook de Fatih Moskee en de Yeni Cuma Moskee zijn vroeger in gebruik geweest als kerk. De Osmaanse Gülbahar Hatun Moskee, gebouwd in een typische provinciale stijl, ligt middenin een gezellige theetuin. Houten huizen in de oude wijk binnen de oude vestigingswerken ademen nog steeds de sfeer van de middeleeuwen. Het huis waar Atatürk heeft gewoon is nu een museum.

Op de heuvels boven Trabzon, biedt het Boztepepark een prachtig uitzicht over de stad en de kustlijn. Op de westelijke hellingen van de Boztepe huevel staat de Irenetoren. Deze toren is in 1340 gebouwd door keizerin Irene van Trabzon. Meteen ten oosten van de stad ligt het dorpje Sürmene met een indrukwekkende 19de eeuwse konak (herenhuis), nu bekend onder de naam Kastel.

Vlakbij Trabzon, ten zuiden van Akcaabat, liggen de schilderachtige alpenweiden Karadag, Hidirnebi en Erikbeli. Ideaal voor een trektocht of een picknick. In de buurt is onlangs het Zarhaberg Vakantiecentrum geopend. De weg vanaf Trabzon landinwaarts slingert zich door een spectaculair berglandscahp waarna men de langste tunnel van Turkije, de Ziganatunnel bereikt. Hamsiköy is een aardig bergdorpje, dat een nationale reputatie bezit vanwege haar uitstekende keuken.

Naar zeggen kan men hier de beste rijstpudding eten. Het ligt bovendien heel dicht bij het Zigana Skicentrum. De prachtige weiden en yaylas (alpenweiden) Gürgenagac Yaylasi, Kirazli Yaylasi en Solma Yaylasi zijn uitermate geschikt voor activiteiten in de openlucht. Tijdens het traditionele Kadirga Festival viert men de jaarlijkse zomertrek naar de alpenweiden.

Altindere Nationaal Park in het arrondissement Macka is een schitterende omgeving voor het 14de eeuwse Sumela (de Maagd Maria) klooster, op 270 meterhoogte tegen de rotsen aangebouwd boven een diep ravijn. Omgeven door ruïnes van de verblijven van de monniken, is de kerk van binnen en van buiten versierd met de fraaiste fresco’s.

Ten zuiden van Trabzon ligt het Uzungöl meer, een mooi alpenmeer omgeven door bergen en weiden. Uitermate geschikt om te kamperen, trektochten te maken of om te vissen. De restaurants daar zijn de beste plek om verse forel te eten.

Gümüshane (88 kilometer ten oosten van Trabzon) ligt op de oude handelsroute tussen Trabzon en Iran was eens een heel belangrijke stad. Er zijn nog veel elegante bouwwerken uit die tijd te zien. Temidden van fruitboomgaarden en wilde rozen, is de stad een natuurlijke pleisterplaats tussen Trabzon en Erzurum. Proef in elk geval de plaatselijke rozebottelsiroop.

Bayburt (77 km van Gümüshane), ligt op beide oevers van de Coruh rivier en aan wat eens de zijderoute was. Marco Polo en de wereldberoemde Turkse filosoof Evliya Celebi zijn beiden door deze stad gekomen. Twee andere belangrijke monumenten in Bayburt zijn de Ulu Moskee (18de eeuw) en de Klokketoren in het stadscentrum uit de tijd van de Republiek.

Ook een bezienswaardigheid is het Tweeling Mausoleum van Sehit Osman en zijn zuster, gelegen op een heuvelrug bij de zuidelijke toegang tot de stad. Osman Park aan de Coruh rivier heeft prachtige natuur en is een uitstekende plaats voor ontspanning. Rize (75 kilometer ten oosten van Trabzon) is gebouwd op een berghelling bedekt met theestruiken. De 16e eeuwse Islam Pasa moskee en de ruïnes van een Genoese burcht moet u absoluut bezoeken.

De overblijfselen van een Byzantijnse burcht maar ook moskeeën, Turkse badhuizen en schitterend gedecoreerde grafstenen zijn een bezoek meer dan waard. De burcht heeft vele beschavingen overleefd. Voordat het door de Turken werd ingenomen stond het onder de zeggenschap van de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren. De burcht van Bayburt is een van de best bewaarde van Anatolië. Ook is het een van de mooiste voorbeelden van de Seldsjoekse architectuur.

Vanuit het Ziraat Park is er een prachtig uitzicht over de hele omgeving. Uit het gebied van Rize komt ook een dunnen zomerstof bedrukt met een veel kleurig patroon. Tijdens het Zomer Thee Festival kunt u de beste theemixen van de Zwarte Zee kopen. De Mehmet Mataraci Konak is nu een Atatürk Museum waar zijn persoonlijke eigendommen en etnografische voorwerpen afkomstig uit de streek tentoongesteld worden.

Na Ardesen landinwaarts via de afslag ten oosten van Rize komen we in het lieflijke stadje Camlihemsin gebouwd aan beiden zijden van een kolkende rivier. Vlakbij ligt de Firtina Vadisi (de Vallei der Stormen). Dit gebied is ideaal om te kanoën.

Verder zien we de Zil Burcht (Kale-i Zir), en een oude stenen brug. Na over de golvende weiden van Ayder gewandeled te hebben, kunnen we bijkomen van onze inspanningen in een van de warmwaterbronnen. Voor degenen die van bergbeklimmen houden, is dit het beste startpunt voor het Kackar gebergte. Deze smaragdgroene bergketen is een van Turkije’s beste en grootste uitdagingen voor klimmers.

Het prachtige Kackar Gebergte Nationaal Park omvat de gehele Kackar bergketen. In de bergen ten zuiden van Rize vindt u in het dorpje Anzer de wereldberoemde voedzame Anzer honing. Het is teven een mooie plaats om trektochten te maken en heeft een bijzondere flora en fauna. Ikizdere Canyon, tussen Anzer en de Ikizdere yaylas (alpenweiden), is heel geschikt voor hang-gliding.

De steden Cayeli, Pazar, Ardesen en Findikli, allen in de buurt van Rize, hebben een heerlijk subtropisch klimaat, veel groen en traditionele houten huizen (chalets). De Camburnu kust is bedekt met goudkleurige pijnbomen waar vele trekvogels halt houden en het is een prachtig gebied om uit te rusten en foto’s te maken. Hopa, een aantrekkelijk stadje aan de voet vaan een beboste berg, is de laatste haven voor de grens met Georgië.

De internationale grens loopt in feite precies midden door het dorpje Sarp. 27 km ten noordoosten van de stad Borcka ligt het schitterende Karagöl alpenmeer met verschillende soorten pijnbomen en ook veel ander natuurschoon. De weg naar Artvin loopt via de Cankurtaran bergpas, waar het groene landschap plaats maakt voor kale rotsen. Het zeer grote Hatilla Vallei Nationaal Park ligt op 10 km van Artvin. In het hele park treft men canyons aan met steile kliffen en verticale hellingen aan.

In het park is er zowel Mediterrane als Zwarte Zee flora te vinden en ook leven er beren, herten, wolven, vossen en adelaars. In speciale op houten palen gebouwde huizen leven de bijen uit het park, die de beroemde regionale honing produceren. Een slingerweg halverwege de berghelling brengt ons naar Artvin, de hoofdstad van de provincie. Aan de voet van een steile helling staat de ruïne van een 16de eeuws fort op een rotspunt.

Artvin is een aantrekkelijke stad met mooie oude Turkse huizen. Het milde klimaat zorgt ervoor dat een bezoek in de zomer heerlijk verkoelend is en elk jaar in de maand juni komen grote groepen bezoekers maar ook bontgeklede plaatselijke bewoners af op het Kafkasör (Kaukasisch) festival, waarvan het stierengevechten het hoogtepunt vormen. Avonturiers kunnen raften op de wilde Coruh rivier.

In de middeleeuwen kwam het gebied rond Artvin onder Georgische heerschappij, waardoor het de beste plaats is om overblijfselen uit die tijd te bezichtigen. De buitengewoon schilderachtige wegen leien naar ruïnes van kerken en nederzettingen die en erfenis van deze periode zijn. De best bewaarde zijn Barhal en ishan, in het majestueuze Kackar gebergte. Barhal is een van de beste plaatsen in het land om paard te rijden. Langs de weg naar Erzurum komen we ook in Bagbasi en Cakliyamac, waar nog enkele kerken te zien zijn.

Ook kunnen we de Tortum watervallen en het vroegere Tortum Meer bewonderen. Andere Georgische kerken en nederzettingen zijn Dörtkilise, Köprügören en Tekkale bij Yusufeli, dat gelegen op 4000 meter hoogte liefhebbers van de natuur en trektochten uitstekende mogelijkheden biedt. Ten oosten van Artvin ligt de voormalige Georgische hoofdstad Ardanuc, met zijn beroemde burcht die uitziet over de langste canyon in de streek.

Het bergdorpje Savsat ligt 71 kilometer van Artvin en is omgeven door weiden vol wilde bloemen, vlinders, ruisende beekjes en typische houten huizen (chalets). Een plaatselijke vrouwenvereniging heeft een trainingscentrum opgezet waar men de oude weef technieken van de inheemse tapijten en kelims kan leren zodat deze kennis niet verloren gaat.

In Karagöl-Sahara National Park, 17 kilometer van Savsat op de weg naar Ardahan, vinden we een van de mooiste bergmeren maar ook de bekende Sahara Yayla. Het gebied rond het meer is bedekt met verschillende soorten pijnbomen en ook zijn er plaatsen om te picknicken.

Er leven veel wilde dieren zoals beren. In dit park kunnen net als in de meeste andere nationale parken prachtige soorten vogels en vlinders zien. De Sahara Yayla heeft vele minerale bronnen. Op de yayla ligt Kocabey Kislagidorp waar men de traditionele huizen kan zien met hun vriendelijke bewoners. Een andere beroemde yayla en tevens een populair zomerverblijf in het gebied is Bilbilan waar de mensen buitengewoon gastvrij en behulpzaam zijn.