Zwarte Zee Turkije – Ontdek de schoonheid van dit gebied.

Westelijke Deel en Landinwaarts – Zwarte Zee Turkije landinwaarts, tussen Ankara en Istanbul, ligt Bolu (262 km van Istanbul en 192 km van Ankara). In dit belangrijke provincie-centrum ligt de indrukwekkende Ulu Moskee uit de 14de eeuw. Ook vele moderne health spa’s liggen dicht in de buurt.

zwarte zee turkijeIn het Bolu Museum voor Archeologie en Volkenkunde kunt u voorwerpen aan uit de Hettietische, Romeinse, Selsjoekse en Ottomaanse tijd bewonderen. Ten zuidwesten van Bolu ligt het populaire Abant meer ontspanning-oord, in een prachtige bergachtige omgeving op 1500 m hoogte. Inwoners van Istanbul vlucthen hier vaak naartoe voor een weekend vol frisse lucht en activiteiten. In de dorpen Solaklar, Muslar en Alpagut in de Seben regio 52 km ten zuiden van Bolu zijn nog rotswoningen te zien.

Skiën – Zwarte Zee Turkije.

Kartalkaya, een van Turkije’s belangrijkste skioorden, ligt in het Köroglu gebergte. In de zomer kan men bij het meer van Gölcük picknickend genieten van de adembenemende natuur. Het adembenemend mooie Yedi Göller Nationaal Park ligt ten noorden van Bolu. Daar vlakbij ligt de stad mengen. Deze stad staat bekend om zijn goede koks en in augustus wordt er ieder jaar een Culinair Festival gehouden met een keur aan traditioneel Turkse gerechten.

In Mudurnu (52 km ten zuidwesten van Bolu) en Göynük (96 km ten zuidwesten van Bolu) staan typische Ottomaanse huizen. De Byzantijnse Asar Burcht bevindt zich op 50 km van Bolu bij Ögrencik in het arrondissement Gerede. Op een hoogte van 1000 meter kunt u zonder alst te hebben van de zomerhitte ontspannen. Dit kan ook bij Aladag, Kizik en At.
In het antieke Prusa en Hypium bij Konuralp (45 km ten westen van Bolu) is een bezoek aan het plaatselijke museum zeker de moeite waard. De collectie wordt ieder jaar uitgebreid met voorwerpen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd die nog steeds in de omgeving te vinden zijn.

Tussen de ruïnes ligt een schitterend Romeins tehater waar u niet zo maar voorbij mag rijden. De Samandere in het arrondissement Düzce, 25 km ten zuiden van de D100 snelweg. Het Eleftenimeer, 14 km ten zuiden van Düzce, is een prachtige plaats voor vogelspotters.

zwarte zeeTerug aan de zwarte zee kust zorgen het lieflijke strand en de comfortabele pensions en hotels van Akcakoca ervoor dat dit een populair vakantieoord blijft. Zevenentwintig km ten oosten van Akcakoca kan men, te midden van hazelnoot struiken, de ruïnes van een Genuaanse Burcht bezichtigen Alapli is een ideale plek voor watersport. Vooral voor zeilen en surfen is deze plek ideaal. Lange stranden strekken zich uit aan beide zijden van de stad, zowel naar het oosten als naar het westen.

Eregli, dat onder meer bekend is om zijn aardbeien, was de eerste belangrijke mijnbouw stad van Turkije. Eregli ligt op een heuvel vlakbij een Byzantijnse burcht. In de lente vult de geur van aardbeien de lucht en doet het water in de mond lopen. Eregli ontleent zijn naam aan de mythologische halfgod Hercules, die naar zeggen hier de driekoppige hond Cerberus ving. Cerberus zou in de grot Cehennemagzi (Poort van de hel), buiten Eregli vlakbij Kavakderesi, hebben gewoond.

Zonguldak, in de oudheid bekend als Sandra of Sandraka, is een belangrijk centrum van steenkoolproductie en een belangrijke havenstad. De oude geschiedenis van deze regio die ook Paflagonië en Bythinia omvat, is ook beïnvloed door de Hethieten, Frygiërs, Assyriërs, Perzen, Macedoniërs, Romeinen en Byzantijnen.

Later werd het gebied ook beïnvloed door diverse Turkse culturen. De schilderachtige weg aan de oostkant van de stad leidt naar Kapuz en Uzunkum, waar theetuinen en restaurants bezoekers uitnodigen een vrije middag door te brengen. Hoogvlakten, waarvan Bacakli met 1637 m de hoogste is, bieden vele mogelijkheden om van de natuur te genieten.

Wandelen – Zwarte Zee Turkije.
De speciale wandelroutes zijn erop gericht mensen optimaal te laten genieten van al dit ongerepte moois wat de natuur ons biedt. In Zonguldak zijn ook interessante grotten als Kizilelma, Sofular en Cokgöl te bezichtigen. Natuurlijke verfstoffen worden in deze regio sinds de oudheid gebruikt om textiel, garens en zelfs meubels te verven.

Kenners van fijne handbewerkte houten voorwerpen, reizen naar Devrek, een lieflijk stadje 50 km ten zuidoosten van Zonguldak, om een van de beroemde wandelstokken te kopen waarom het stadje al honderden jaren bekend staat.
Tien kilometer ten noordoosten van Safranbolu vinden we Karabük. Dit is het belangrijkste industriecentrum van Turkije en is bekend om zijn ijzer- en staalindustrie.

Niet ver van Karabük ligt het schitterende Camlik Park. In dit park zijn pijnboombossen en ook een theetuin en een restaurant. Dit is de perfecte plaats voor rust en ontspanning. Avonturiers kunnen parachutespringen vanaf de Sorgun klif dat ook in de buurt ligt.

In Safranbolu heeft u het gevoel dat u terug stapt in de tijd bij het zien van het prachtige ontwerp en constructie van traditionele oude huizen. Niet voor niets is Safranbolu door de UNESCO uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed. De belangrijkste huizen zijn het Kaymakamlarhuis, het Aygirhuis en de Asmazlar Havuzlu Konak dat gerestaureerd is en nu in gebruik als hotel door de Turkse Touring en Automobiel Club.

zwarte zee vakantie turkijeOok het Mektepcilerhuis en het Haci Memislerhuis zijn zeker een bezoek waard. Ook het Pasahuis is gerestaureerd en is nu in gebruik als cafépension. De burcht op de heuvel biedt een prachtig uitzicht over de stad. Breng beslist ook een bezoek aan de Cinci herberg en de 17de eeuwse hamam (de Izzet Mehmet Pasa Moskee en Bibliotheek (18de eeuw), en de Köprülü Moskee, die dateert uit de 17de eeuw. Ook de Dagdelen Moskee (18de eeuw) en de Kacak Lütfiye Moskee (19de eeuw) zijn een bezoek meer dan waard.

Safranbolu ontleent zijn naam aan de saffraanvelden die er in de 19de eeuw waren. Nu liggen die velden bij het dorp Davutobasi, 20 km verderop, waar een levendige handel in saffraan bestaat. Voor u vertrekt, moet u beslist ook de Arasta (Oude Bazaar) bezoeken, waar ambachtslieden hard aan het werk zijn en ook hun werk verkopen. De plaatselijke ‘Lokum’ (Turks fruit) lijkt in niks op wat u wellicht gewend bent en is volgens kenners uniek.

Ongeveer 36 km ten zuiden van Karabük ligt Eskipazar, waar zich het oude Ömer Beyler herenhuis bevindt. Het is nu gerestaureerd en bekend om zijn prachtig gedecoreerde plafonds. In Eskipazar zijn ook ruïnes te bezichtigen van het oude Kotyara, in 800 v. Chr. gesticht door kolonisten uit Milete.

Bartin, het vroegere Parthenios, dat 80 km ten oosten van Zonguldak ligt, is een gezellige stad met houten huizen, waar elk voorjaar een aardbeienfestival wodt gehouden. Volgens Homerus hebben krijgers uit Bartin tijdens de Trojaanse oorlog gevochten aan de kant van Troje.

Ook zijn er de overblijfselen van een vijf meter brede Romeinse weg die dateert uit de tijd van keizer Claudius. Een boottocht over de Bartinrivier is een heerlijk uitstapje. Vlak daarbij ligt Inkum, dat zich heeft ontwikkeld tot een echt gezellig vakantiedorp met uitstekende restaurants en pensions.

Amasra (17 km van Bartin) is een van de mooiste steden aan de Zwarte Zeekust, en is in de zesde eeuw v. Chr. gesticht door inwoners van Milete. Het ligt op een schiereiland gevormd door twee inhammen. De oostkant is een uitstekende plek om te zwemmen. Op een rotsige kaap rijzen de wallen op van een Byzantijnse citadel, waarbinnen zich een kerk bevond.

Dit is nu de Fatih Moskee. De necropolis dateert uit de Romeinse tijd. Voorwerpen uit de geschiedenis van Amasra zijn te bezichtigen in het adembenemende Archeologisch Museum. In de Cekicilerstraat vindt u prachtige handbewerkte houten souvenirs.

Wanneer we langs de zwarte zee Turkije kust in oostelijke richting verdergaan, komen we in Cakraz (15 km ten oosten van Amasra), een typisch vissersdorp met prachtige stranden, goede accommodatie en uitstekende restaurants. De kronkelige weg tussen Cakraz en Inebolu gaat langs stijle berghellingen en heeft een spectaculair uitzicht.

Na Cakraz en 44 km ten oosten van Amasra ligt Kurucasile, bekend om de vissersboten die er gebouwd worden. Cide, 28 km verderop, heeft goede hotels en een leuk strand aan de zwarte zee turkije kust voorzien van alle comfort. De Giderosbaai zal door zijn schoonheid uw stoutste dromen overtreffen.

Inebolu (100 km ten oosten van Cide) is een typisch Zwarte Zee Turkije stadje gelegen te midden van rijk groen en met prachtige voorbeelden van de Turkse architectuur. Ten oosten van Inebolu ligt Abana, ook dit is een uitstekende vakantiebestemming.

Landinwaarts Zwarte zee Turkije.
Meer landinwaarts ligt 90 kilometer ten zuiden van Inebolu vinden we temidden van schitterende bossen de stad Kastamonu. Dit is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar diverse belangrijke monumenten te bezichtigen zijn.

Zo zijn er de byzantijnse burcht, in de 12de eeuw gebouwd door Comnenes, de Atabey Moskee uit de 13de eeuw en de Ibni Neccar Moskee uit de 14de eeuw. Het Archeologisch en Etnografisch Museum toont voorwerpen die in het gebied gevonden zijn en in het Liva Pasa Konagi Museum kunt u plaatselijke etnografische voorwerpen bewonderen.

Vlakbij de stad is Evkaya, een rotsgraf dat dateert uit de 6de eeuw v. C. In het Kasaba dorp bevindt zich in de 14de eeuwse Mahmut Bey Moskee een van de mooiste voorbeelden van houtsnijwerk van heel Turkije. Ongeveer 41 kilometer ten westen van Kastamonu en 9 kilometer ten westen van Daday, ligt het dorp Cömlekciler met zijn traditionele houten huizen en boerderijen van waaruit men een tocht per paard kan maken in de omgeving.

Ten zuiden van Kastamonu ligt Ilgaz National Park, een prachtig gebied in het Illgaz gebergte met een skicentrum en goede verblijfmogelijkheden. Ten oosten van het park bij de Devrez en de Kizil Irmak rivieren, ligt Tosya met zijn uitgestrekte rijstvelden.
De Ilgarinigrot, in de buurt van Pinarbasi (ten noordwesten van Kastamonu) is een van de grootste grotten van Turkije. Het is een uitstekende omgeving voor trekking.