Zwarte Zee

Zwarte Zee gebied het levendige groen van de Zwarte Zee kust van Turkije zal een verrassing zijn voor mensen die denkend dat het binnenland slechts uit steppen bestaat. Van de grens met Bulgarije tot de grens met Georgië zijn de bergtoppen bedekt met dichte pijnboom bossen. Op de lager gelegen hoogten en in de valleien is veel natuur te bewonderen dat uit een oneindig aantal verschillende gewassen bestaat.

Zwarte Zee kustlijn met mooie stranden.

zwarte zeeLangs de kustlijn vind men kilometerslange prachtige stranden waar men ongestoord kan zonnen, zwemmen en gedurende het hele jaar ontspannen. In de lente zijn de heuvels aan de oostkant bedekt met een tapijt van wilde bloemen. De traditionele houten huizen in de vissersdorpen en bergdorpen en gehuchten liggen er als een plaatje bij.Het vochtige klimaat langs de zwarte zee en de vruchtbare bodem zetten aan tot het verbouwen van een grote verscheidenheid aan gewassen zoals thee, tabak, graan en hazelnoten. De betovering van dit gevarieerde landschap was niet alleen voor Alexander de Grote onweerstaanbaar maar is ook onweerstaanbaar voor eenieder die van de natuur houdt, of het nu een fietser, bergbeklimmer of water(sport) liefhebber is.

Volop oudheden te vinden in de zwarte zee kustplaatsen.
zwarte zee turkijeArcheologische opgravingen in Ikiztepe in de provincie Samsun, hebben aangetoond dat er reeds van 5000 – 4000 v. Chr. mensen leefden in dit gebied. De Hethietten, Mileten, Phrygiërs en volgens Homerus ook de Amazones hebben allen delen van de kust gekoloniseerd. Ook Alexander de Grote heeft over dit gebied geheerst. Na ook in handen te zijn geweest van het Romeinse en Byzantijnse Rijk kwam het grootste deel van dit gebied in de 15e eeuw onder de Ottomaanse heerschappij van de Sultan Mehmet II.

Het Zwarte Zee gebied is gemakkelijk toegankelijk voor toeristen en beschikt over een groot aantal hotels en restaurants in diverse prijsklassen.

Het westelijk deel van de Zwarte Zee kust.
De provincie Kirklareli wordt door het Yildiz (Istranca) gebergte in tweeën gedeeld. In het rijke berglandschap met de historische huizen waant u zich als in een mooie dagdroom. Het 14de eeuwse Kirklar (Veertig) Mausoleum met haar indrukwekkende 18 pilaren is op de Kirklar heuvel gebouwd ter nagedachtenis aan de 40 soldaten die hier het leven lieten toen de Osmanen onder aanvoering van Murat I dit gebied veroverden.

De oudste moskee in de stad Kirklareli is de Hizirbey Moskee, gebouwd in 1383. Binnen het moskee complex is ook een bazaar. Vlakbij staat een hamam gebouwd in dezelfde periode als de moskee. In het schitterende Archeologisch Museum zijn voorwerpen tentoongesteld afkomstig van plaatselijke opgravingen.

zwarte zee vakantieDe Sokullu Moskee in Lüleburgaz op de weg Edirne-Istanbul, is een schitterend werk van de beroemde architect Sinan en dateert uit 1570. In het nabijgelegen Babaeski is ook een bouwwerk van deze beroemde architect namelijk de Cedid Ali Pasa Moskee. In Vize (Byzia), een belangrijk Byzantijns centrum, staan de Kücük Ayasofya kerk en een kasteel, beiden uit de Byzantijnse tijd. Wanneer u noordwaarts richting Bulgarije reist, breng dan enkele uren door in het vredige en groene stadje Dereköy, de laatste stopplaats voor de grens.

De Zwarte Zee kust van Kirklareli is een ander gebied met prachtige stranden en goede vis restaurants. Igneada, 98 km ten oosten van Kirklareli, ligt ingeklemd tussen zandige kusten en het Yildiz gebergte. Kiyiköy (Midye) is een andere toeristische trekpleister met goede accommodatie en pittoreske huizen uit de Middeleeuwen.

De stad en zijn muren dateren uit de Byzantijnse tijd. De beste plaats om in Midye te bezoeken is het historische Sint Nicolaas Rots Klooster. Eveneens aan de Europese zijde van de Zwarte Zee kust, op ongeveer 35 km van Istanbul, liggen de zandstranden, hotels, motels en campings van Kilyos.

Aan de Aziatische kant van de Bosporus liggen op 71 km afstand van Istanbul, de lange zandstranden van Sile waar de ruïnes van een Genuese Burcht veel bezoekers trekken. De uitstekende restaurants en het nachtleven maken het tot een populair toevluchtsoord voor de inwoners van Istanbul. Hier kunt u ook schitterende geborduurde katoenen shirts vinden die gemaakt worden van het beroemde Sile Bezi (een dun katoenen stof).

Polonezköy (25 km van Istanbul) is in het verleden gesticht door een Poolse prins als een opvangplaats voor Poolse vluchtelingen en is nu omgevormd tot ontspanningsoord met pensions en restaurants die een keur aan verse lokale producten voorzetten. Verder landinwaarts zijn de golvende heuvels en de vredige bossen uitermate geschikt om paart te rijden.

Agva (50 km ten oosten van Sile) ligt zowel aan de oevers van een rivier als aan de kust van de Zwart Zee, ligt temidden van een prachtige natuur en is ideaal om te kamperen. Kerpe, Kefken en Karasu zijn drie typische vissersdorpen ten oosten van Agva. Uitstekende restaurants en helder water trekken een voortdurende stroom van bezoekers aan.