Bodrum Turkije

Ja, dit is ook Turkije. Bodrum is een witte parel die zich onderscheidt van de andere Turkse toeristentoppers aan de kust Mondain, gemoedelijk en met een relaxte mediterraanse sfeer.

Bodrum Turkije.

Populaire hotels in Bodrum.

 • Salmakis Beach & Spa Resort 4* hotel
 • Voyage Bodrum 5* hotel
 • Comca Manzara 3* hotel
 • Club Med Bodrum Palmiye 5* hotel
 • Grand Yazici Bodrum 5* hotel
 • Bodrium Boutique Resort & Spa 4* hotel
 • Vera Miramar Resort 5* hotel
 • Voyage Türkbükü 4* hotel
 • Mandarin Resort 4* hotel
 • Diamond of Bodrum 5* hotel
 • Serene Beach 3* hotel
 • Alle Bodrum hotels >>>>

Bodrum vakantie.
Wie zich op een verjaardag laat ontvallen dat ie naar Bodrum Turkije op vakantie gaat, wordt om de oren geslagen met vooroordelen: het wemelt er van de opdringerige verkopers, hotels hebben het formaat van Disneyland en aan de all inclusive-buffetten eet je je een maagzweer.

Maar Bodrum, de populaire badplaats op een schiereiland aan de zuidwestkust van Turkije, heeft weinig op met dit stigma. Vakantiebrochures vergelijken de kuststad graag met Saint-Tropez en hoewel die belofte ons in eerste instantie sceptisch stemt; hij blijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Wanneer we kennismaken met de jachthaven worden we direct door de mondaine sfeer gegrepen. Dit is het Bodrum van dure winkels, smaakvolle restaurants en mooie terrassen. Een plek waar je je vergaapt aan luxe plezierschepen die kalm deinen op het ritme van de Egeïsche Zee.Mondaine badplaats dat is Bodrum Turkije.

De jachthaven is via een lange boulevard verbonden met het Kasteel van Sint Petrus. Deze 15e-eeuwse burcht herinnert aan de middeleeuwen, toen Bodrum een bedrijvige havenplaats was. Bedrijvig is het er nog steeds, want op een steenworp van het kasteel ligt de bazaar wijk; een gekrioel van winkels, bars en goedkope eethuizen – zelfs een Starbucks ontbreekt niet.

In het gebied ten oosten van de vesting bevinden zich hippe strandclubs en discotheken die iedere zomer veel jongeren op de been brengen. Mondain maakt plaats voor massatoerisme. Rustzoekers blijven hier ver vandaan, maar voor een avond vertier ben je aan het goede adres.

Auto huren in Bodrum Turkije.

Bodrum bezienswaardighedenTijd om de rest van het schiereiland te verkennen, en dat doe je het best per auto. We rijden populaire vakantiedorpen als Bitez en Gümbet voorbij en volgen de kustweg in westelijke richting. Het landschap is ruig en de begroeiing schreeuwt om een drupje water.

Clusters van witte huizen zijn tegen de heuvel aangeplakt, een typerend beeld.Je zou zomaar kunnen denken dat Jan des Bouvrie hier aan het werk is geweest, maar de waarheid is misschien nog wel opzienbarender: huizen op het schiereiland mogen niet in een andere kleur geverfd worden.

Onze eindbestemming is Gümüslük en dat is geen toevallige keuze. In dit kleine kustplaatsje in een romantische baai, kun je namelijk geweldig vis eten. Wie de broekspijpen opstroopt kan vanaf Gümüslük overlopen naar het konijneneiland, maar wij geven de ogen de kost en genieten van de ondergaande zon terwijl de dagvangst op onze borden belandt.

Ontdek het schiereiland Bodrum.

Turkije vakantie en reisinformatieDe volgende dag staat Türkbükü op het programma, een geliefde plek bij de rich and famous. Turkse popzanger Tarkan heeft hier een vakantiehuis en ook de internationale jetset wordt er steeds vaker gesignaleerd.

We flaneren over de promenade en passeren tot in de puntjes aangeklede terrassen, die door middel van houten aanlegsteigers met de zee verbonden zijn. Handig voor bezoekers die hun jacht direct bij hun favoriete restaurant willen ‘parkeren’. Grote zonnebrillen, champagnekoelers en goed geklede koppels domineren het beeld.

Türkbükü is zien en gezien worden en qua prijsniveau kan de sterrenstek moeiteloos concurreren met ander luxe vakantieoorden; een glas jus d’orange kost ons een slordige 25 Turkse Lira (bijna 10 euro!). Dan zijn de prijzen in Bodrum toch een stuk schappelijker, iets wat zeker opgaat voor de vrijdagmarkt.

Een attractie op zich. In een grote hal gaan ongekende hoeveelheden groente, fruit, noten en specerijen van de hand, en je vindt er veel lokale producten. Of we willen proeven? Wat dacht je! We snoepen er van nougat, walnoten kruidenthee en cheeros – gefrituurde deegstengels met honing. De Turken zijn duidelijk dol op zoetigheid.

De excursie hit van Bodrum.

Gulet excursie BodrumTerug in de haven zwichten we voor dé toeristen en excursie hit in Bodrum Turkije: varen in een gulet, een traditionele houten zeilboot die voor het comfort is aangekleed met uitnodigende ligkussens. In de relaxstand laten we ongerepte eilandjes aan ons voorbijtrekken, tot de boot aanmeert bij Aquarium Bay.

Een schitterende plek voor een frisse duik en om heerlijk te gaan snorkelen. En als na een lome middag op zee de contouren van Bodrum Turkije weer in zicht komen, zien we door onze oogharen heel even Saint-Tropez.

Wie, wat, waar… Bodrum.

Bodrum ligt in het zuidwesten van Turkije op een schiereiland aan de Egeïsche Zee. Op het eiland liggen ook andere populaire vakantieoorden zoals Bitez en Gümbet. Typerend voor Bodrum zijn de vele witte huizen die tegen de heuvels zijn opgebouwd.

Niet missen tijdens een vakantie Bodrum.

1. Restaurant Mimoza. Vis eten bij zonsondergang? Dan móet je naar Gümüslük. Als je denkt dat je alle restaurants langs de baai hebt gehad, loop dan toch nog even verder. Mimoza sluit de rij, maar is verreweg de mooiste stek.
(website restaurant mimozagumusluk)

2. Yunuslar Karadeniz. Ga voor cheesecake met frambozen of vers gebakken Turkse koekjes langs bij deze oudste bakker van Bodrum sinds 1876. (www.yunuslarkaradeniz.com)