Tips voor een onbezorgde reis naar Turkije

Turkije is een land dat, als het nog niet op je lijstje staat, daar zeker een plaatsje verdient. Het land heeft namelijk veel te bieden.

Van adembenemende natuur tot prachtige historische architectuur en eindeloos heerlijk eten, er bestaat geen twijfel over waarom Turkije één van de populairste (vakantie)landen is om te bezoeken.

Er zijn echt talloze redenen waarom Turkije op je bucketlist moet worden vermeld!

Turkije is een land met heel veel diversiteit in cultuur en tradities. Bovendien is het een land met verbazingwekkende en gevarieerde landschappen, mensen, gerechten, geschiedenis, kunst en grenzeloze mogelijkheden voor avontuur.

Je hebt een visum nodig!

visum TurkijeDe Turkse overheid (douane) vereist dat inwoners van veel landen, waaronder Nederland een visum moeten hebben om Turkije binnen te komen.

Er is namelijk geen visum on arrival meer mogelijk voor Turkije.

Voordat je een visum aanvraagt, moet je ervoor zorgen dat jouw paspoort nog zes maanden, vanaf de datum van binnenkomst in Turkije, geldig is of anders wordt je de toegang tot Turkije geweigerd.

Het Turkse e-visum (of het elektronische visum) vervangt al vanaf 2014 het beroemde ‘stickervisum’. Is dit een slechte zaak? Nee, helemaal niet. De Turkse online visumprocedure is snel, soepel en bespaart je eigenlijk veel tijd omdat je niet langer in de rij hoeft te gaan staan om jouw ‘stickervisum’ te krijgen.

Wat is een Turks elektronisch visum of een e-visum?

Laten we dit maar meteen duidelijk maken: dit is alleen maar bedoeld voor een toeristen- of een zakelijk visum! Voor andere doeleinden, zoals bijvoorbeeld werk of studie, moet je je aanmelden bij de Turkse ambassade of het consulaat in jouw land.

Tot nu toe konden burgers van bepaalde nationaliteiten alleen met hun geldige paspoort of identiteitskaart naar Turkije reizen en moesten ze hun toeristenvisum bij de grensovergang kopen. Dan werd er een sticker in het paspoort of op een stukje papier geplakt, vandaar de naam ‘stickervisum’.

Vanaf 2014 besloot de regering om de wachtrijen en de wachttijden bij de verschillende grensovergangen te verminderen door het introduceren van het elektronische visum of het e-visum. Sommige landen kunnen nog steeds het stickervisum krijgen, maar de kosten zijn hoger en waarom zou je eigenlijk al die moeite doen?

Het e-visum is snel en gemakkelijk.

Een e-visum is niets meer of minder dan vanuit het comfort van jouw huis het online aanvragen (en het ontvangen) van jouw toeristenvisum voor Turkije.

Je gaat bijvoorbeeld naar de visum website E-visums.nl waarin je de vereiste informatie verstrekt, betaald en tenslotte jouw visum ontvangt.

Kies de beste reistijd

De lente (maart tot half juni) heeft het ideale weer om naar Turkije te reizen, hoewel het in de maand april wel enigszins regenachtig kan zijn!

De lente is ook hoogseizoen voor steden zoals Istanbul en Cappadocië.

Het kan gedurende het voorjaar wel regenen, dus je kunt het weerbericht en de activiteiten, die ze tijdens dat seizoen hebben, beter wel even bekijken tijdens het plannen van je reis!

Het zomerseizoen is in Turkije perfect als je de Egeïsche en Mediterrane kusten wilt bezoeken en bij een heldere hemel wilt loungen op het strand.

Als je wat sneeuw wilt zien, bezoek dan Uludag in Bursa en geniet van de ervaring van een tochtje in de langste kabelbaan, waardoor je ook nog een prachtig uitzicht hebt.

Het maakt niet uit welk seizoen je van plan bent om Turkije te gaan bezoeken, het hangt allemaal af van wat jouw voorkeuren voor de activiteiten zijn!

Moskeeën bezoeken in Turkije.

Turkije is gezegend met talloze prachtige moskeeën, die tijdens het glorieuze tijdperk van het Ottomaanse Rijk werden gebouwd.

Als je de meest magnifieke architectuur wilt zien, dan is dit het land voor jou!

De aanwezigheid van de moskeeën hier is meer dan alleen een plaats voor het gebed, ze zijn ook een getuige van de historische gebeurtenissen in Turkije.

In Istanbul kun je de Suleymaniye-moskee, de Nieuwe Moskee en de Sultan Ahmet-moskee bezoeken. De laatste moskee, die ook wel bekend staat als de beroemde Blauwe Moskee, staat in de buurt van de Hagia Sophia.

Dames, neem een sjaal mee!

Er zijn in Turkije veel mooie moskeeën om te bezoeken, hoewel je niet naar binnen mag als je geen gepaste kleding aan hebt.

Hoewel je bij de Blauwe Moskee een abaya (losse jurk) kunt lenen, die je bedekt zoals dat is vereist, kun je dit misschien niet bij andere moskeeën doen. Als je denkt dat je er een paar wilt bezoeken, stel ik voor om een losse, lichte broek te dragen en een sjaal mee te nemen, die je kunt gebruiken om je hoofd te bedekken, want de abaya’s zijn behoorlijk warm in de hitte van Turkije.

Dit is speciaal voor de dames, want de kans is groot dat je je afvraagt wat je in Turkije moet dragen. Je zult met de verzengende hete zomertemperaturen van Turkije veel jurken willen inpakken.

Eén ding om in gedachten te houden is dat er nogal wat lange, smalle trappen en looppaden zijn, die zich vaak in gebieden bevinden waar mensen eronder door kunnen lopen… als je begrijpt wat ik bedoel. Draag dus altijd korte broekjes met pijpjes om ongemakkelijke situaties te voorkomen (en je dijen zullen je ook dankbaar zijn).

Historische plaatsen van Turkije.

Turkije heeft een belangrijke rol gespeeld in de islamitische geschiedenis en er zijn zoveel religieuze historische plaatsen, die je zeker niet wilt missen.

Het graf van Mevlana in Konya is absoluut een plek om gaan te bezoeken!

Mevlana (Rumi) was een soefidichter en mysticus, die voor zoveel mooie uitspraken verantwoordelijk was. Afgezien van de tombe van Mevlana kun je in Balikli Gol, letterlijk vertaalt vissenmeer, heel veel karpers zien. De karpers hier zijn heilig en beschermd, dus vissen is hier absoluut niet toegestaan

Het Topkapi-paleis (voor ongeveer 400 jaar de belangrijkste residentie van de Ottomaanse sultans) is ook gevestigd in Istanbul. Het Topkapi-paleis is de plaats waar je de voetafdruk van de profeet Ibrahim, de tulband van de profeet Yusuf en het haar van de profeet Mohammed kunt zien, om maar een paar dingen te noemen.

Turkse woordjes zullen je Turkije belevenis vergroten.

De tijd nemen om wat eenvoudige uitdrukkingen zoals ‘hallo’ en ‘bedankt’ te leren, kunnen je echt van pas komen.

Bedenk dat dit voor elk land dat je bezoekt geldt en niet alleen voor Turkije.

Het helpt om een beetje extra service te verkrijgen, en de Turken waarderen het echt als je je best doet om enkele woorden Turks te praten.

Als je niet zeker weet hoe je het moet zeggen, vraag het dan gewoon.